Hva er sjansen for å vinne i lotto?

Det kan være stor underholdning å tippe lotto, men hvor stor er egentlig sjansen for å vinne? I 2008 brukte nordmenn 3 597 millioner kroner på Lotto. Dette blir i gjennomsnitt 751 kr pr. nordmann. Av disse pengene blir 50 % betalt ut i gevinst, resten går til eieren av Norsk Tipping AS, som er Kulturdepartementet. Der blir pengene fordelt mellom idrett, forskning og kultur. Man kan si at spill gjennom Norsk Tipping er en måte å få befolkningen frivillig til å betale skatt på.

I 2008 brukte nordmenn 3 597 millioner kroner på Lotto.
I 2008 brukte nordmenn 3 597 millioner kroner på Lotto. Foto: Stig-Espen Soleng, sxc.hu

Sjansen for å få 7 rette av 34 mulige (og vinne førstepremien) i Lotto er 1 til 5 379 616. I Vikinglotto er sjansen enda mindre, 1 til 12 271 512. 

Vinnersjansene i Lotto

Premie

1/sannsynlighet

7 rette

5 379 616

6 + 1 rette

256 172

6 rette

32 022

5 rette

730

4 + 1 rette

171

Sannsynligheten for å vinne en hvilken som helst premie når du leverer inn en rekke er 1 til 138. Om man spiller en rekke pr. uke vil man statistisk sett vinne en premie hvert 3 år. Om du tenker deg at du spiller 10 rekker lotto og 10 rekker vikinglotto hver uke fra du er 30 år til du er 60 år (altså i 30 år) er sannsynligheten for at du vinner en av toppgevinsten 1 til 240, eller 0,42 %

I utgangspunktet er det helt tilfeldig hvilke tall som blir trukket hver uke. Men ettersom det er et begrenset antall trekninger kan man få en skjev fordeling av tallene. Norsk tipping fører statistikk over hvilke tall som er trukket helt tilbake til oppstarten i 1986. Pr. 16.08.09 er det tallet 18 som er trukket flest ganger (283 ganger) og tallene 13 & 34 som er trukket færrest ganger (231 ganger). Uansett hvilke tall som er trukket tidligere er det ingen lotto systemer som kan øke vinnersjansene dine. Dette har også Forbrukerombudet slått fast. Ved alle fremtidige trekninger vil sannsynligheten for å trekke hvert enkelt tall være like stor.

Sammenligning med andre hendelser
Det er…
2,7 ganger større sjanse for at noen dør pga en flyulykke på din neste flyreise,
5,3 ganger større sjanse å overleve om man blir truffet av en meteor,
53 ganger større sjanse å ikke våkne fra narkose,
233 ganger større sjanse å bli truffet av lynet,
691 ganger større sjanse å få Maxi Yatzy i et kast,
90 079 ganger større sjanse å få tvillinger ved neste graviditet,
2 689 808 ganger større sjanse å overleve en flystyrt,
… enn å tippe 1 rekke i Lotto og få 7 rette.

Samme tall 2 uker på rad
I Bulgaria ble samme vinner tall trukket ut 2 uker på rad 06. september og 10. september 2009. De ble store spekulasjoner om de kunne være juks involvert og myndighetene satte ned en kommisjon for å se på saken. Konklusjonen ble at det hele var tilfeldig. I Bulgaria trekkes det 6 vinnertall. Sannsynligheten for å trekke de samme tallene 2 ganger på rad er 1 til 4,2 millioner.

Lav inntekt øker lottospillingen
Tall fra USA viser at mennesker med lav inntekt bruker større andel av inntekten sin på pengespill enn de med høy inntekt. Der de med høy inntekt bruker 0,5 % av inntekten sin på pengespill, mens de med lav inntekt bruker 2 – 4 % av inntekten sin. I ett foredrag for Norsk Tipping i 2003 sa Hans Olav Fekjær “Pengespill kalles for «frivillig skattlegging». Men en kan spørre: Er det frivillig å tilhøre lavinntektsgrupper hvor eneste teoretiske mulighet til rikdom er pengespill? Er det frivillig å ha lite av den utdanning som øker sjansene til å se gjennom den suggestive reklamen og forstå at pengespill er en måte å samle inn penger på?”

I tillegg til at trekning i beste sendetid på NRK gir media Lotto mye gratis reklame. Særlig vinnerlykken til den lille bygda Verdal, der 19 personer har vunnet førstepremien, har fått mye oppmerksomhet de siste årene.

Tenker du på vinnersjansene dine når du leverer lottokupongen? – Legg igjen en kommentar! 

Media: vg vg vg tv2

Be Sociable, Share!

16 thoughts on “Hva er sjansen for å vinne i lotto?”

 1. Sagt på en annen måte, for å ha tippet seg gjennom alle kombinasjoner i Vikinglotto så må man ha tippet en 10 spillskuppong med nye unike rekker i HVER uke i 23.599 år. Forrige istid var for ca 10.000 år siden, så da sier det seg at Norsk Tipping driver propaganda for at det er mulig å vinne i Lotto/Vikinglotto! Sånne spill er flaks, ikke matte – så det er godt mulig å tippe i 23.599 år uten å fått en eneste 1.ste premie!

 2. Som man ser at tabellen er det 5,37 mill. kombinassjoner i lotto. Dette kan sies på følgende måte: Start i Oslo sentrum med å sette ut 10-litersbøtter. Det går ca. fire stk. pr. meter. Disse setter du etterhverandre langs E6 nordover. Ikke før du har passert Bodø er det slutt på bøttene (ca. 1300 km.). De fleste leverer en kupong med 10 rekker, så du har 10 sjanser pr. kupong. Men uansett, det er som regel noen som vinner hver uke, så hvorfor skulle ikke det bli nettopp deg?En trønder har faktisk greid 7 rette hele TRE ganger!
  Søkte litt på nettet og fant følgende om norsk lotto!

  http://www.probabilityof.com/lotto.shtml

  1. @TerjeB: bare fordi du aldri vinner noe, så trenger du ikke være grinete for det:-) Jeg leverer inn en auto-generert 5-ukers hver femte uke; det koster meg et par 100-lapper og siden jeg har sluttet å røyke, så ser jeg ikke det helt store problemet med å “kaste bort” noen hundrelapper i ny og ne istedenfor å røyke opp pengene. Jeg er ikke så veldig opptatt av om jeg klarer å få 7 rette. Jeg følger heller ikke med på trekningene, men det som er greit er jo å delta? Ikke sant?

 3. Fikk fem rette på lørdag, og jeg har ikke spilt så alt for lenge og ofte at det gjør noe. Viser bare at man kan ha flaks :D

 4. Det er noe som forundrer meg med disse lottomaskinene. Jeg har ført statistikk over trekninger over tid, og det finnes flere tall som ikke har vært med i trekningene på 23 uker(vikinglotto). Enkelte tall hoper seg opp i klynger.
  Det må jo bety at noen kuler er lette og noen tunge da?
  Har jo også fundert på hvordan Jokerspillet fungerer. Kan man programmere spillet til å bli lett eller vanskelig? hvordan blir jokerkandidaten plukket ut?
  Det er så mye vi ikke vet om disse spillemaskinene og hvordan de fungerer.
  Selv tipper jeg to ganger i uken, men får bare smågevinster. Så lenge jeg får tilbake det jeg spiller på er jeg fornøyd.

 5. @Lottospiller:

  Om du hadde fulgt med på trekningen så hadde jeg bedre skjønt hvorfor du spilte. Da hadde du i hvertfall fått litt spenning og moro ut av det. Slik du gjør det nå gir du jo bort 100 kroner hver 5. uke (tilbakebetalingsprosenten er 50 så vidt jeg vet?).

 6. marit: har selv lagt merke til det, derfor orøver jeg å redigere lykkekupponen min etter de tallene:P

 7. Nei det er ikke mye man ikke vet om disse maskinene. Alle kulene har samme vekt. Alle tall har like stor sannsynlighet for å bli trukket ut. Om du limer inn de dataene du har samlet inn fra de siste 23 ukene, så skal jeg vise deg hvorfor det er helt naturlig at noen tall har blitt trukket flere ganger, mens andre ikke har blitt det. Det er ganske enkle statistiske formler som kan påvise dette (om det da mot formodning ikke faktisk dreier seg om juks, men jeg er såpass modig at jeg sjanser på at det ikke er tilfellet).

  En ting du kan tenke på i mellomtiden er følgende: Om du trekker 1 kule 34 ganger, ville det ikke vært veldig suspekt om hver kule (nr 1 til 34) ble trukket 1 gang (altså like mange ganger)? Liksom planlagt? Om noe er virkelig tilfeldig, vil klynger oppstå. Over tid vil klyngene skifte “sted” og størrelsen på de sammenlignet med antallet av alle utfall vil bli mindre.

  Hvis et antall tilfeldige trekninger er helt uten klynger, så bør en bjelle ringe. Da er det antakelig noen som gjør et dårlig forsøk på å fake tilfeldighet.

 8. Lotto eller Viking lotto legger ut TV trekninger etter trekningen..? De fleste land har direkte sendning.
  Det som gjelder Jokker, er det noen som vet hvordan de velger vinner? på web siden til norsk-tipping står at det trekes ut fra “hette” ?????????? HVILKE “HETTE”, HVEM SOM TREKKER? Det ser ikke ut og det skule ordnes…
  S K E P T I S K

 9. Sjansen for å bli myrdet i Grimstad er 1 til 23 000. Med andre ord er det over 200 ganger større sjanse for at jeg blir myrdet enn å vinne 7 rette i lotto.

  Nå er det jo stort sett narkiser eller folk i rusmiljøet som ryker – så hadde man regnet statistikken på de så er det vel 1 til 300. Tar ikke narkoen livet av de – så setter noen en sprøyte med stoff eller ajax i de, eller de blir brent opp eller skutt.

 10. Viss det er 233 ganger større sjans å bli truffet av lynet enn å spille lotto bør ca 1000 stk bli truffet hver gang det lyner. Siden 4 stk vinner hver uke det er lotto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge