Kan jeg bytte penger mot tilsvarende verdi i gull i Norges bank?

Før 2. verdenskrig var dette tilfellet, i alle fall i teorien, for de fleste papir valutaer. Man kunne reise til nasjonalbanken og bytte sine kroner, pund eller dollar mot tilsvarende verdi i gull.

Norske tusenlapper. Foto: Stig-Espen Soleng, sxc.hu
Norske tusenlapper. Foto: Stig-Espen Soleng, sxc.hu

De nasjonale gullreservene var tidligere det som garantere pengenes verdi. Det var bl.a derfor det var så viktig å redde unna Norges banks gullreserver under den tyske invasjon av Norge i 1940.

Etter krigen har de aller fleste valutaer forlatt prinsippet om å ha tilsvarende verdier i gull for å garantere verdien av pengene. USA gikk bort fra dette prinsippet i 1971 og de fleste land fulgte forløpende etter.

Et opplagt spørsmål er da: “Hva er det da som garanterer pengenes verdi?” Svaret er: Ingenting. Den eneste grunnen til at penger i det hele tatt har noen verdi er at vi har et stabilt system der folk aksepterer at penger kan byttes mot varer eller tjenester. Nobel pris vinner i økonomi, Milton Friedman sier det slik: “the pieces of green paper have value because everybody thinks they have value.”

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Kan jeg bytte penger mot tilsvarende verdi i gull i Norges bank?”

  1. This planet has – or rather had – a problem, which was this: most of the people living on it were unhappy for pretty much of the time. Many solutions were suggested for this problem, but most of these were largely concerned with the movements of small green pieces of paper, which is odd because on the whole it wasn’t the small green pieces of paper that were unhappy. – Douglas Adams.

  2. dette er igrunnen litt merkelig.. Her går mann rundt dagen lang og blir fortalt hvor “rike” vi som nasjon er med hele 1200 milliarder (ca) på konto! en supermakt!! ett av verdens rikseste nasjoner!!!… men, hvor ligger verdigrunnlaget bak de 1200 milliardene? har vi noe som helst verdier eller reservoarer av noe med faktisk verdi, som kan bække opp dette? eller er det små tall på en datamaskin i sentralbanken sin sørver som sier det, og som flinke, godtroende innbyggere av nasjonen norge, så tror vi på dette for det sier jo bankfunksjonerene, økonomiprofessorer og politikkerene så da må det vel være riktig da… se på landet vårt.. ser dette landet virkelig ut som ett land med en så ufattelig rikdom som 1200 milliarder på bok?..

    http://www.thezeitgeistmovement.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=449&Itemid=957

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge