Er du klar når zombiene kommer?

Foto: Takis Kolokotronis, sxc.hu
Foto: Takis Kolokotronis, sxc.hu

Det har du ikke tenkt på! Det kan se stygt ut om en zombie epidemie skulle slå til. Anslag viser at det kun tar noen dager før en hel by er smittet. Heldigvis finnes det både selvhjelpsbøker og forskningsrapporter å støtte seg på om uhellet først skulle være ute.

I artikkelen When Zombies attack!: Mathematical modelling of an outbreak of zombie infection har matematikere lagt frem en modell for hvordan zombiene vil fylle jorda på kort tid om det skulle bryte ut en zombie pandemi. Man har forutsatt at zombier oppfører seg slik de er fremstilt i filmen Night of the Living Dead. Hvor de er levende døde med stor appetitt på menneskekjøtt og har som mål å drepe, spise og smitte mennesker.

zombie ligningHer er formelen som ble brukt. S er mennesker som kan bli smittet, Z er zombier og R er døde zombier. Formelen viser at man må handle ekstremt raskt om det kommer et utbrudd. I en by på 500 000 innbyggere skulle få et utbrudd vil zombiene overmanne menneskene i løpet av 3 dager!

An outbreak of zombies infecting humans is likely to be disastrous, unless extremely aggressive tactics are employed against the undead. While aggressive quarantine may eradicate the infection, this is unlikely to happen in practice. A cure would only result in some humans surviving the outbreak, although they will still coexist with zombies. Only sufficiently frequent attacks, with increasing force, will result in eradication, assuming the available resources can be mustered in time. – Kilde

ZombiesurvivalguideThe zombie survival guide
The zombie survival guide, skrevet av Max Brooks, er en bok som forklarer hvordan et (oppdiktet) virus, Solanum, gjør mennesker om til zombier. Leseren får også detaljer om hvordan viruset spres (gjennom åpne sår, kontakt med infisert blod), hvordan man behandler noen som har fått viruset (amputasjon) og hvordan man slåss og forsvarer seg mot zombienes nådeløse angrep.

Boken anbefaller at man bruker en M1 karbin rifle og en machete når man kan konfrontere zombiene. Brooks gir også råd om hvordan man befester en bygning og fordeler og ulemper med ulike typer bygninger. Skulle du være så uheldig at du må bevege deg gjennom zombie okkupert område får du også råd om hvilke rute du bør velge og hvilke transportmiddel du bør benytte deg av.

Mot slutten av boken diskuteres ulike strategier for å ta tilbake okkuperte områder og utrydde zombiene. Skulle man tape kampen og zombiene overtar verdensherredømme gir Brooks deg tips hvordan man lever i skjul i påvente av å bygge opp sivilisasjonen på nytt.

Boken har også en oppfølger, World War Z, som er en rekke øyenvitneskildringer fra den 10 år lange krigen mot zombiene.

Zombier, vaksiner og svineinfluensa
Det skal lite til før folk blir hysteriske. En nettside meldte i mai om at svineinfluensa kunne gjøre folk om til zombier. Særlig i USA har vaksiner fått et ufjortent dårlig rykte i noen miljøer og i filmen I am Legend ser vi verden etter at en kreftvaksine har forårsaket et zombie utbrudd.

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Er du klar når zombiene kommer?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge