Nigeriasvindlere, sjørøvere og erstatningskrav fra Kongo

Det opprinnelig erstatningskravet fra Kongo for spionanklagene mot Moland og French minner om et rent svindelforsøk. Så kanskje Norge burde svare på det Kongolesiske kravet om erstatning med samme metoder som Nigeria svindlerne har brukt i 40 år. Der statsminister Jens Stoltenberg tar kontakt med president Kabila i Kongo og bekrefter at Norge ønsker å utbetale den opprinnelige erstatningssummen på 3 000 000 000 000 kroner. Det er bare et lite “problem”, og det er at Kongo må betale et ubetydelig depositum for å dekke bank kostnadene ved overføringen….. 

Starten på e-posten fra Stoltenberg kunne se ut omtrent som dette:

May I crave your indulgence to open this discussion by a formal letter of this sort. It is pertinent that a business of this magnitude should have commenced properly with a formal meeting of you and us to enable us know ourselves, have a fore knowledge of the nature of the business, discuss and acquaint ourselves with the responsibilities and functions of parties concerned, and appropriate sharesaccordingly. However, for time factor, confidentiality and personality of people involved here in Norway, we choose this approach for the remittance of this 3000 billion Norwegian kroner, (NOK 3000 000 000 000). Please bear with us for making the initial contact through e-mail. But my goverment are insisting for a meeting later on. (Typisk eksempel på starten på et svindelbrev)

Nigeriabrev
Det klassiske Nigeriabrevet stammer fra 1970 tallet og kom i form av et vanlig brev eller en faks. Avsender utga seg for å være en høyt betrodd tjenestemann i Nigeria som hadde klart å skaffe seg et stort pengebeløp på ulovlig vis og som nå trengte hjelp for å få omsatt disse til vestlig valuta. Ofte skulle mottakeren få halvparten av beløpet mot å stille sin bankkonto til rådighet.

Svindelforsøkene økte voldsomt i omfang fra midten av 1990 årene da svindlerne tok i bruk e-post. Måten svindlerne presenterer seg på varierer mye men kjernen i svindelen er som regel en variant av en eldgammel svindel kalt Den spanske fanger. Ofrene blir fortalt at de kan tjene store penger på svindlerens forslag. Når offeret biter på oppdager vedkommende at det må betales en rekke gebyrer og bestikkelser for å få pengene utbetalt. I starten er “gebyrene” små, men etter hvert som offerets innstas øker blir kravene stadig større. Offeret blir vist falske dokumenter, falske id papirer, falske nettsider og falske banker. Svindlerne tar også ofte kontakt med ofrene pr. telefon og presser dem til å fortsette å være med på svindelen.

Andre svindelmetoder er overbetaling med falske sjekker, handel med eksotiske dyr, lotteri gevinster, arv fra ukjente slektninger, hjelp til å overføre penger til veldedighet og mange andre.

Man antar at nordmenn blir lurt for millioner hvert år av slike svindlere. I Storbritannia antar man at svindlerne lurer til seg 150 millioner pund (1,5 milliarder kroner) årlig. Flere har også blitt drept i et forsøk på å få tilbake pengene sine og mange har tatt selvmord når de har funnet ut at det har blitt lurt. Les flere detaljer om svindelmetodene på Wikipedia.org. Om du frykter du holder på å bli utsatt for et svindelforsøk ta kontakt med politiet!

Et sikkert kjennetegn på svindel er at svindleren ønsker å betale for en vare ved bruk av sjekk, eller krever betaling gjennom Western Union, MoneyGram, eller lignende tjenester for telegrafisk overføring av penger. Svindlerne ønsker å bruke sjekk fordi disse lett kan forfalskes og tar lang tid å bli prosessert av banken. I mellomtiden kan svindleren reise uforstyrret fra åstedet med hele gevinsten. På samme vis ønsker svindlerne å motta penger via Western Union o.l. fordi slike betalinger ikke kan spores, og kan plukkes opp hvor som helst. – Wikipedia.no

Foto: 419eater.com
Foto: 419eater.com

Når lurendreieren selv blir lurt

På nettsiden 419eater.com samles dem som har som hobby å spille med på svindelforsøkene og lure svindlerne opp i stry. Målet er bl.a å få ulike trofeer fra svindlerne. Dette kan være bilder hvor de holder plakater med påskrift på (som bilde til høyre), få dem til å fylle ut bisarre skjema eller få dem til å reise på safari. En safari betyr her at svindleren må reise hundrevis av mil for å hente pengene de har svindlet fra deg, mens personen de skal møte unlater å dukke opp og svindleren må reise tilbake med uforettet sak. Helst etter å ha brukt hundrevis av dollar på reisen. Nettsiden har et arkiv med historier man kan underholde seg i timevis med.

Nettstedet har også et forum. Her kan man blant annet følge historien om hvordan en svindler, som kaller seg K0f1 Will1ams, blir lurt til å tro at han er blitt tatt opp i en super svindler liga. I virkeligheten er det en student, som kaller seg V1kt0r, som leder “banden” mens andre forumdeltakere spiller rollen som hjelpeløse ofre klare til å investere penger i prosjektet. (Navnene er skrevet med tallet 1 i stedet for i etc. slik at de ikke skal være søkbare på internett ettersom dette er en pågående sak pr. september 2009). 

Foto: 419eater.com
Foto: 419eater.com

K0fi blir bedt om å sende ut et e-post til de spesielle ofrene som V1kt0r har plukket ut og presentere seg som J0hn Sparr0w (kanskje en fetter til Jack Sparrow?). Sparrow skal fortelle at hans onkel har forgiftet hans far, som tjente seg rik på eksport av enhjørninger til Europa. Sparr0w lever nå i skjul (han spiser nå kun en hummer om dagen, og har ikke mer vin igjen) og trenger hjelp til å hente frem en skatt som hans far har gravd ned.

Etter hvert lager også Sparrow et skattekart (bilde til høyre), som han sender ut til dem han prøver å lure. Kartet er ikke veldig imponerende og mangler dessuten en X for å markere hvor skatten er gravd ned. Blant ofrene går det sport i å snakke piratspråk og frustrere Will1ams:

What map? Thar`s nay map! I dasn’t be havin’ a clue what ye`re talkin’ about, so I be havin’ nay idee how t’ find th’ booty, ya scurvy cur whut deserves the black spot!

I flere mnd. pågår dette spillet der ofrene til stadighet prøver å sende ham penger, men alltid går noe galt. Han må fylle ut haugevis med skjemaer og sende bilder hvor han heller melk utover seg selv mens han holder plakater med forskjellig morsom påskrift. Les hele historien her.

Har du erfaring med Nigeriasvindlere eller meninger om saken? – Legg igjen en kommentar!

Media:  vg tv2 tv2 tv2 vg tv2 vg tv2

Be Sociable, Share!

44 thoughts on “Nigeriasvindlere, sjørøvere og erstatningskrav fra Kongo”

 1. Det er stort sett bare møkk som kommer ifra disse landene(med få unntak).Så vi får gjøre som bøndene og spre de utover jordet….

 2. At mange av svindlerene som bruker Nigeriabrev som metode er mørkhuded må ikke taes til inntekt for økt rasisme. Legg merke til at denne typen svindel også foregår fra vestlige land som USA, England og Spania. Svindlere finnes av alle hudfarger. Hvilken hudfarge hadde f.eks deltakerne i T5PC?

 3. Herlig innlegg og blogg!
  Verden vil bedras, og jeg har fått rundt 15 e-mailer fra nigerianske svindlere, som forteller meg at jeg har 21 mill USD som venter på meg. Må bare betale noen omkostninger først :-)
  Hvor dumme går det an å bli, men det mest utrolige er alle som faktisk biter på dette svadaet her.
  Verden vil bedras!

 4. Og, statsministeren boer bruke sin yahoo eller hotmail adresse naar han sender mailen sin!

 5. Her er et flott eksempel på en bigtime scam, som datt inn på min mailadresse nettopp:

  United Nations Organization
  Cargo Reconciliation Committee (UNRC)
  Accra , Ghana .

  Reference Code: UNRC/GH-0235X9A

  CIRCULAR/ PAYMENT OPTIONS.

  You have remain named as the beneficiary to receive US$21 Million discoverred with above reference Payment Release Code: UNRC/GH-0235X9A in full within 48hrs. You are required as a matter of urgency to select below any of these payment options;

  a) Wire Transfer (KTT)
  b) Cash as Consignment Delivery to your doorstep.
  c) Debt Card System.

  Before payment is effected to you, We must verify that you are the person named on final beneficiary designation. As a designated beneficiary, please furnish us the Legal Court affidavit of true Beneficiary to affirm that you are the legal and rightful beneficiary with your identification. if do not have the affidavit Prove of Ownershp, it cost only USD560 officially, our lawyer can acquire it at your cost or you come down here to endorse your papers yourself, for more details call us asap.

  Thanks for your cooperation

  Yours Sincerely

  Rev. John Wright

  Tel; +233 27 9400573

  NB; This office will not be held responsible for your non-compliance to directives as such may cost you this opportunity.

 6. Godt poeng Rikard; Stoltenberg bør absolutt bruke hotmail adressen sin når han sender mailen.

  Du har et fint eksempel der Thomas. Skulle nesten tro de la inn skrivefeil med vilje. :)

 7. Det bor nesten 150 millioner mennesker i Nigeria. Altså, flere enn det gjør i Japan. Flere enn det gjør i Russland. Og flere enn det gjør i Frankrike og Storbritannia til sammen.

  At det finnes kriminelle der burde vel derfor ikke komme som noen overraskelse? Jeg ser forresten heller ikke meningen med å tendensiøst trekke paralleller mellom Nigeriansk kriminalitet og erstatningskrav fra en lokal advokat i Kongo? Er Japan et kommunistisk land fordi Kina er det?

 8. “Om du frykter du holder på å bli utsatt for et svindelforsøk ta kontakt med politiet!”

  prf.. fikk nettopp et brev fra Singapor. helt klart et svindel forsøk..
  men når jeg gikk til politiet med det.. var de ikke intresert i å se på brevet en gang. er det rart det blir mer svindel.. det er jo fritt fram.

 9. bare dritt og rasisme som kommer ut av kjeften på nordmenn og ..så gjør verden en tjeneste og ikke prat!!!

  Dere har 0 anelse..dere bare åpner kjeften å bjeffer ut det første som kommer dere i huet..

  Dere er KLOVNER! Norske folket er en gjeng klovner

 10. Men dette er bullshit … De er der nede og lyver og er drapsmenn.. MEN DET GÅR BRA! FORDI DE ER HVITE!!

  derfor har jeg nå begynt å hate nordmenn! SÅ JÆVLIG!! på tide å begynne å slåss mot dere ja…

  Dere er fullt av dobbeltmoral og alle bra syn jeg hadde på nordmenn har dødd ut for lenge sida…

 11. Jeg forstår godt NIKO. Det er helt utolig hvordan de to dømte fremsto i retten. Spesielt French var frekk og nedlatende. Jeg skajønner ikke hva diise to uten empati skulle gjøre i Afrika. De har overhodet ikke respekt for andre mennesker. Hvorfor skal sjømannspresten bry seg om disse to. Nei, la foreldrene dra ned og være til støtte og hjelp. Foreldrene kan jo prøve å ta inn slakken nå… Når mor til French er stolt av sin sønn blir jeg dårlig. Dette blir for dumt. De dømte har ingen sympati fra meg. Håper media snart slutter å bruke mere spalteplass på disse to.

 12. Men hva med de jentenen i BOLIVIA DA?…

  stakkars er aleine..hvor er hjelpen dems da?…

  Jo den finns ikke hvorfor? fordi ikke noe politisk spill..

  Det er ikke noe å dekke over der borte..

 13. Hvis et land har 90 prosent arbeidsledighet,og 150 mill innbyggere.Hvordan skal man da overleve paa lovlig vis?
  Jeg har vaert i Nigeria,i seks stater.Man burde ta seg en tur,for man uttaler seg om ting man ikke har greie paa.Der er store omraader i f eks Port Harcourt der firmaer som Aker,shell lever godt av olja.
  Hvis masse skip med nigerianere hadde lagt seg utenfor norskekysten og henta ut olje,ja da hadde sikkert ingen i hele norge reagert????
  Mat maa man ha,utdannelse og en fremtid.Bortskjemte nordmenn burde sette seg litt inn i verden og se hvor store forskjeller der er,uten aa snakke nedsettende om andre pga farge sosial status ol.

  1. Eivor.. Nå kommer det noe vanskelig, så følg med. Nigerianske myndigheter drar inn masse skattedollar fra selskapene som utvinner olje der. Akkurat som norske myndihgeter gjør fra operatørene på norsk sokkel. Poenget er at myndighetene i Nigeria beholder pengene selv, og gir jamnt F i hvordan befolkningen har det. Akkurat som 90% av regjeringene i Afrika gjør. Der har du årsaken til å Afrika aldri kommer seg opp av gjørma. Fullstendig blåst mentalitet.

 14. Niko gå å dø …. vi trenger ikke utlendinger her har aldri bedt om det heller dere er her på nåde ettersom det e krig i hjemlandet etc … det er dere som kommer her ikke vi som kommer til dere!

 15. its win win situation, both sides win, the only one complaining is Joshua Frenck. he should stop complaining like a bitch to please. and they were their for Norwegian goverments order for spionaj. why i said this? cause under Norwegian law, no one should poses a dual citizenship with Norwegian passport unless approval from special tribunal from goverments, well Frenck has British & Norwegian Passport, the spionajs always poses with more then 2 passports.

 16. Haha, du er jo den største morrasleikeren her inne. Leker tøff på nettet. Har vell sikkert ingen venner heller… Sitter hjemme og suger kukken til faren sin. For en stygg venneløs taper! Morra di er ei hore din kukkskalle!

  1. Idiot sa: “Haha, du er jo den største morrasleikeren her inne. Leker tøff på nettet. Har vell sikkert ingen venner heller… Sitter hjemme og suger kukken til faren sin. For en stygg venneløs taper! Morra di er ei hore din kukkskalle! ”

   Prøv å les ditt eget innlegg, så forstår du kanskje hvorfor du aldri får deg jobb, lille venn.

  2. Cyber Tøffer! Get life meeeeeeeeen. why u use sooo much energy insulting a person like this?
   eller du kan bare avtale tid for reality check-out rumble.

 17. Vet ikke hvem som leker tøff på nett jeg??^^^ Hold helelr kjeft enn å røp for hele verden at du er dum.

  Lykke til kong-gutter! Jeg tror ikke dere er skyldige før det finnes bevis for det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge