Å sove sammen er negativt for både helsa og forholdet

Foto: Stephanie Hofschlaeger, sxc.hu
Foto: Stephanie Hofschlaeger, sxc.hu

Det påstår i alle fall søvnekspert Neil Stanley og sosiolog Robert Meadows i et foredrag for British Science Festival. Du er kanskje en av dem som mente at det å sove i samme seng som kjæresten eller ektefellen var både koselig og bra for forholdet? Stanley og Meadows mener du tar feil. Deres forsøk viser at snorking og bevegelser i sengen fører til at man mister dyrebar søvn. (Kanskje ingen overraskelse for dem som har vert gift en tid).

Ifølge Stanley, som forøvrig ikke sover sammen med sin kone, så er mennesket historisk sett ikke skapt for å sove sammen. Å sove i samme seng er noe som er blitt populært etter den industrielle revolusjon. Folk flyttet da gjerne til overbefolkede byer med små leiligheter og plassmangel. Før det 16. århundre var det ikke uvanlig at par sov hver for seg. I det antikke Rom så var ektesengen kun for seksualakten, ikke for soving.

I følge Stanley så fører for lite eller for dårlig søvn til depresjon, hjerte problemer, slag, trafikk ulykker og skillsmisser. Søvn er like viktig som variert kosthold og mosjon. Meadows påpeker at de aller fleste føler de sover bedre når de sover sammen med sin partner, men forskning tyder på det motsatte.

En studie det er 50 % sjanse for at søvnen blir forstyrret om partneren beveger seg.  Til tross for dette sover kun 8 % av par i 40 og 50 års alderen i hver sin seng.

It’s about what makes you happy. If you’ve been sleeping together and you both sleep perfectly well, then don’t change, but don’t be afraid to do something different. We all know what it’s like to have a cuddle and then say ‘I’m going to sleep now’ and go to the opposite side of the bed. So why not just toddle off down the landing?

Hvordan får jeg best mulig søvn?

Et gjennomsnittsmenneske trenger 7,5 timer søvn pr. døgn. For å få mest mulig ut av søvnen bør en ha minst 6 timers søvn før kroppstemperaturen er på sitt laveste. Kroppstemperaturen til gjennomsnittsmennesket synker fra ca. kl 21. Overskuddsvarmen blir borte mest gjennom føttene, som øker i overflatetemperatur 4-5 grader på et par timer. Kroppstemperaturen synker jevnt, ca. en og en halv grad, til ca. kl 05, da den brått tar til å stige.

A-mennesker har sin laveste kroppstemperatur tidligere på natten enn gjennomsnittet, og er derfor oppe i normal temperatur når de våkner, og blir fort helt våkne. B-mennesker har sin laveste temperatur senere enn gjennomsnittet og våkner gjerne før temperaturen har steget til normal. B-mennesket føler seg gjerne trøtt og søvnig de første timene.

Det er fremdeles usikkert hva som skjer under søvnen som gjør den til en livsnødvendighet, men alle dyr som er blitt forsket på, dør når de holdes fra å sove. Rotter, for eksempel, lever ikke lenger enn ca. 14 dager uten søvn. Det er blitt antatt at hjernen under søvn kvitter seg med skadelige rester av stoffskiftet, at skadet/svekkede hjerneceller blir reparert og at dagens minner blir bearbeidet og enten lagret i hukommelsen eller «forkastet». Men dette er kun fremlagte ideer. -Wikipedia.no

For å få nok søvn og god nok søvn vil tro at en god start er å ha separate dyner og en stor dobbeltseng. En annen ting er å få lagt seg tidlig nok. For å få maksimalt ut av søvnen bør et gjennomsnittsmenneske legge seg kl 23.

Vil du få et bedre samliv om du og partneren din sov separat? – Legg igjen en kommentar!

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “Å sove sammen er negativt for både helsa og forholdet”

  1. I det siste har jeg og mannen min sovet i hvert vaart rom fordi han liker det iskaldt, mens jeg maa det mer lunkent, og sover uuutrolig mye bedre.
    Saa denne undersökelsen maa det väre veldig mye i. Noe annet er oppfatningen om at ektefeller deler seng, ferdig med det…ellers er det vel noe veldig galt i det forholdet der altsaa(men det bryr jeg meg lite om…for sövnen kommer först;))

  2. Jeg er enig med Kari……min mann vil også ha det iskaldt, og jeg kjølig.
    I tillegg snorker han noe helt forferdelig, noe som gjør at jeg ofte våkner mange ganger i løpet av natten. Her har vi prøvd det meste, operasjon, spray, spesialpute, ørepropper av diverse slag, men innimellom er det bare en ting som virker-at jeg tar med meg dyne og pute og sover på sofan :-)

    Det er i hvertfall helt sikkert at et forhold ikke blir særlig godt hvis begge er trøtte og grinete. Bedre å sove litt hver for seg, og være i godt humør og ha litt ork til overs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge