Historiens 5 største ran og hva som skjedde med pengene

Gjennom filmer som Oceans thirteen og den fantastisk morsomme og spennende tv serien Hustle blir ranere forherliget. Etter å ha sett filmer som dette tenker jeg at det ser utrolig spennende ut å prøve være med på et kjempestort ran. Å lure seg unna all verdens sikkerhetstiltak og smarte etterforskere uten å bruke vold. I virkeligheten foregår som regel på en brutal og hensynsløs måte der ranerne sjeldent får muligheten til å bruke pengene. Her er de 5 antatt største ranene i historien, hvordan de foregikk, og hva som skjedde med ranerne.

1. Iraks nasjonalbank ranet for 1 milliard dollar (ca. 6 milliarder kroner).

Den 18. mars 2003, dagen før USA startet bombingen av Baghdad, ble nesten 1 milliard dollar stjålet fra den Irakiske sentralbanken. Dette antas å være det største ranet som er gjennomført i verdenshistorien.

Ca. 650 millioner dollar ble senere funnet av amerikanske tropper gjemt i en vegg i en av Saddam Husseins palasser. Man antar at dette stammer fra de stjålne pengene. Resten av pengene er sporløst forsvunnet. Leder for den Irakiske sentralbanken, Diyaa Habib al-Khayoun, har overfor vestlige medier hevdet at det i tillegg ble stjålet 250 millioner dollar og 18 milliarder Irakiske dinarer av tyver som ikke hadde noe med Saddam Hussain å gjøre.

I ettertid har det kommet frem en håndskrevet notat, signert av Saddam, hvor han gir ordre til at 920 millioner dollar skal overføres fra sentralbanken til hans sønn, Qusay. I følge ansatte i sentralbanken overvar Qusay den 5 timer lange operasjonen med å fylle lastebiler med pakker med 100 dollar sedler. Qusay ble drept 23. juni 2003 når amerikanske styrker beleiret huset han oppholdt seg i. 

Stjålet Rembrandt maleri
Stjålet Rembrandt maleri

2. Malerier verdt over 500 millioner dollar (3 milliarder kroner) stjålet fra et museum i Boston.

Kl. 01:24 18. mars 1990 banket 2 menn utkledd som politibetjenter på personalinngangen  til Isabella Stewart Gardner Museum.”The policy has always been that you don’t open that door in the middle of the night for God. Why on this one night they opened the door no one can explain,” har Lyle Grindle, sikkerhetssjef på museet, fortalt media i ettertid.

Selv om tyvene antagelig ikke hadde med seg våpen ble de to vaktene raskt overmannet, ført ned i kjelleren, påsatt håndjern og tapet.

I løpet av de påfølgende 90 minuttene skar tyvene flere malerier ut av rammene. Blant annet ble tre malerier av Rembrandt stjålet. Det mest kjente, “Storm on the Sea of Galilee” (bilde til høyre), var Rembrandts eneste maleri med sjøfart som motiv. Tyvene fikk også med seg malerier av Vermeer, Govaert Flinck, Degas og Manet. De tomme rammene henger fremdeles på veggen i museet, slik de gjorde før bildene ble stjålet.

Ranet har aldri blitt oppklart. Museet var ikke forsikret når tyveriet skjedde og har derfor heller ikke fått oppgjør for de tapte maleriene. Det er utlovet en dusør på 5 millioner dollar til den som kan komme med opplysninger som kan skaffe maleriene tilbake i god stand.

Til sammenligning har Edvard Munchs “Skrik” til en antatt verdi på 450 millioner kroner blitt stjålet 2 ganger. Første gang 12. februar 1994, samme dag som OL på Lillehammer startet. Tyvene etterlot seg da en lapp hvor det stod “takk for dårlig sikkerhet“. Maleriet kom til rette og Pål Enger m.fl ble i 1996 dømt for tyveriet. En annen versjon av maleriet, sammen med maleriet Madonna, ble 22. august 2004 stjålet. Bildene kom til rette igjen 31. august 2006. Nokas raner David Toska antas å ha hatt en finger med i tyveriet.

 3. Knightsbridge Security Depot ranet for 63,6 millioner pund (660 millioner kroner).

Too fast to live
Too fast to live

12. juli 1987 kom 2 menn som utga seg for å leie bankboks til Knightsbridge Security Depot i London. Etter de hadde fått en omvisning i velvet tok dem frem håndvåpen og overmannet vaktene.

Tyvene hengte så opp et skilt utenfor lokalene som forklarte at bygget var midlertidig stengt. Inne i velvet brøt tyvene opp flere av bankboksene og kunne etter kort tid forlate bygget med ca. 40 millioner pund. Dette tilsvarer i dagens pengeverdi ca. 63,6 millioner pund, eller 660 millioner kroner.

En time etter ranet var det vaktskifte og ranet ble oppdaget. Politiet fant fingeravtrykkene til Valerio Viccei, som var ettersøkt for 50 ran i hjemlandet Italia. Viccei rømte til Latin Amerika. Han ble senere tatt da han kom tilbake til England og prøvde å hente med seg Ferrarien sin. Viccei ble dømt til 22 års fengsel for ranet.

Valerio Viccei utgav senere to bøker med tittlene Too Fast To Live og Live By The Gun, Die By The Gun som omhandler livet hans som skurk og  playboy. Viccei døde i en skyteepisode i år 2000, en dag før ha hadde sonet ferdig dommen sin.

4. Posttoget ble ranet for 40 millioner pund (440 millioner kroner).

7. august 1963 ble posttoget fra Glasgow til London stoppet ved Sears Crossing. 15 ranere hadde tuklet med signalanlegget slik at det her viste rødt lys. Hjelpemann på lokomotivet, David Whitby, gikk ut av toget for å ringe signalmannen fra en telefon som stod ved skinnegangen. Han fant da ut at kabelen til telefonen var kuttet. På vei tilbake til lokomotivet ble Whitbyoverfalt av ranerne. Lokomotivfører Jack Mills ble deretter tatt hånd om.

På toget var det ingen passasjerer, men 72 postansatte var på jobb. Posten ble sortert fortløpende etter hvert som den ble tatt ombord. Vogn nr. 2 inneholdt verdiposten. På en vanlig dag var det verdier for 300 000 pund. Dagen da ranerne valgte å slå til på var det derimot 2,3 millioner pund (tilsvarer 40 millioner pund i dagens pengeverdi) pga av at bankene i Skottland hadde vert stengt de foregående dagene. 5 ansatte jobbet i denne vognen. Disse ble bundet og satt i et hjørne.

Ranerne måtte nå flytte toget til et egnet sted for å losse av rans utbytte. Ranerne hadde med en egen mann som skulle kunne kjøre toget, men det viste seg at han ikke hadde de nødvendige kunnskaper om det aktuelle lokomotivet. Det endte med at lokkfører Mills måtte trues til å flytte toget.

Av ranerne var det kun 3 som ikke ble identifisert og arrestert. De andre 12 bestod bl.a av Ronnie Biggs, Charlie Wilson, Jimmy Hussey, John Wheater, Brian Field, Jimmy White, Tommy Wisbey, Gordon Goody, Buster Edwards, og Bruce Reynolds som var leder for gjengen. Wilson rømte til Kanada, men ble avslørt da hans kone ringte til foreldrene sine. Biggs klarte å rømme etter å ha sonet 15 mnd. av straffen. Først til Melbourn i Australia og senere til Rio de Janeiro.

5. Ranere graver en 78 meter lang tunnel og raner Banco Central de Brazil for 164 millioner real (420 millioner kroner)

banco centralLørdag 6. og søndag 7. august 2005 flyttet ranere 5 konteinere med 50 real sedler, med en antatt verdi på 164 755 150 real (420 millioner kroner) fra Banco Central sitt hvelv i Fortaleza. Pengene var ikke forsikret da risikoen for ran var ansett som svært liten. Ranet var så godt utført at det ikke ikke ble oppdaget før mandag 8. august. Ingen alarmer eller sensorer var utløst.

Banco Central har en rolle tilsvarende den som Norges bank har i Norge. Banken skulle undersøke om pengene i hvelvet var av så god kvalitet at de skulle tilbake i sirkulasjon, eller om de skulle destrueres. Følgelig var ikke sedlene i samme nummerserie, og nesten umulig å spore i ettertid.

3 mnd. før ranet hadde ranerne leid en tom bygning i sentrum av byen og bygget en 78 meter lang tunell, forbi 2 kvartal og under banken. Ranerne hadde renovert byggingen de leide og satt opp en hagebruksbutikk for å dekke over hva de holdt på med. Naboene reagerte da ikke på at det daglig ble kjørt bort mye jord fra butikken. Tunellen ble bygget ca. 70 cm høy og 70 cm bred. Den gikk 4 meter under bakken og var bygget etter alle kunstens regler, forsterket med trestolper og plast. Den hadde innebygd lys og aircondition system.

Ved selve ranet tok ranerne seg inn i bankhvelvet gjennom 110 cm med stålarmert betong. Pengene veide ca. 3,5 tonn og det krevdes betydelig med arbeid for å flytte dem gjennom tunnelen.

5 menn ble arrestert 28. september med penger tilsvarende 30 millioner kroner. De fortalte under avhør at de hadde hjulpet til med å grave tunellen. 22. oktober 2005 ble den 26 år gamle, antatte lederen, Luis Fernando Ribeiro, funnet skutt. Så langt har politiet kun funnet penger tilsvarende 42 millioner kroner fra ranet. 378 millioner kroner er fremdeles forsvunnet.

NOKAS ranet 

Den 5. april 2004 tar David Toska og hans medhjelpere seg inn i Nokas sin tellesentral i Stavanger og får med seg 57,4 millioner. 113 skudd blir avfyrt under ranet. Senere blir Toska pågrepet og dømt for ranet. Man antar også at alle hans medhjelpere er pågrepet. Mesteparten av rans utbytte, 51 millioner kroner, er fortsatt på avveie. Av disse hevder forfatterne av boka Dødsranet at 15 millioner er gjemt i et lager på Østlandet.

Det er beregnet at etterforskningen og rettergangen i etter NOKAS ranet kostet over 300 millioner kroner.

Helikopterranet i Stockholm

Tidlig på morgenen 23. september 2009 heiser 3-4 ranere seg ned fra helikopter på taket til G4S sin tellesentral i Stockholm. De sprenger seg gjennom vinduet i taket og tar seg inn i bygningen. Ransutbytte var på 67 450 000 svenske kroner.

Har du noen gang drømt om å være en mestertyv og hva ville du stjålet? Eller tar du avstand fra alle som tenker tanken? – Legg igjen en kommentar!

Media: tv2 vg vg vg vg vg vg

Be Sociable, Share!

7 thoughts on “Historiens 5 største ran og hva som skjedde med pengene”

 1. Tullete av vg å legge ut hva politiet feller ranerne på. Blir lettere bare for de neste.

 2. Dere stiller feilt spørsmål…

  Hva var bakgrunnen til ranerne… hva er ofte bakgrunnen til bankranene?

  NORDMENN!!! hvor er alle rettferdighets folk og kommentarer når nordmenn gjør kriminelle handlinger da?

 3. Bomringen i Oslo, stort ran av folk som pendler til Oslo.

  Samfunstopper har eierandeler i selskapet som driver fjellinjen og tjener millioner hvert år.

 4. pff har ikke fortalt historien infact jeg khønte ikke den rare eventyr eller novellen fuck off

 5. Hva med bankboksranet til Toska noen bygg unna Kripos bygget. Hvor de knuste en rute, satt inn ett dummy vindu, borret seg inn til bankboks hvelvet og kom unna med omtrent 20-30 millioner kroner? Ingen ble doemt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge