Hvor mange år av livet mister jeg ved å røyke?

Alle burde etter hvert vite at røyking er helseskadelig. Det står med stor skrift på tobakkspakkene og myndighetene kjører kampanjer på TV og radio med jevne mellomrom. Mange som røyker hevder de vet hvor skadelig det er og at det er verdt risikoen. Røyking kan være både koselig og sosialt. Jeg lurer på om det er gjort noen forskning på hvor mye kortere jeg kan forvente å leve når jeg røyker?

Hvor mye tidligere man dør avhenger sterkt av kjønn, hvor mye man røyker og hvor lenge man har røykt. På fhi.no kan man finne en omfattende rapport fra 2006 som gjerne kan leses i sin helhet.

Gjennomsnittlig dør man 11 år tidligere om man røyker, i følge rapporten. I Norge i 2003 kunne 6 698 av totalt 41 376 dødsfall tilskrives røyking. Dette utgjør 16,1 % av alle dødsfall (19% blant menn og 14% blant kvinner).  Totalt utgjør dette 72 483 potensielt tapte leveår for dem som døde av røyking i 2003. Av de røykerelaterte dødsfallene var 1 610 (24 %) hjertesykdom, 1 518 (23 %) lungekreft og 1 160 (17 %) lungesykdommer.

overlevelse etter røykevaner
Grafikk: fhi.no

På grafen til høyre (trykk på bildet for å se den i full størrelse) ser du hvor stor sjansen er for å leve til du er 70 når du fyller 40 år. Om du aldri har røykt så er sjansen for å overleve til du blir 70 år 91 % for kvinner og  86 % for menn. Om du derimot røyker 20 sigaretter om dagen overlever kun 76 % av av kvinnene og 59 % av menn. Blant menn som røykte over 25 om dagen er sjansen for å overleve 54 %.

Om jeg slutter å røyke som 40 åring, gir det meg bedre sjanser? Ja! Det forbedrer sjansen for å overleve til man er 70 år fra 59 % til 81 %. Selv om man slutter å røyke så gir det altså større sjanse for å dø, enn om man aldri hadde røykt (86 %).

Rapporten påpeker også at det man øker risikoen for en rekke sykdommer og lidelser ved bare å røyke 1 – 4 sigaretter pr. dag. Dødeligheten økte med 50 % for denne gruppen sammenlignet med dem som aldri hadde røykt. Dette utgjør ca. 4 år redusert levetid.

I aldersgruppen 40 – 70 år dør det 2 500 personer hvert år av røyking. Til sammenligning dør det 85 stykker i samme aldersgruppe i trafikkulykker.

I tillegg til mange andre helseskader så ser røyking ut til å øke faren for svineinfluensa. En undersøkelse gjort i en Israelsk militærleir viste at sjansen for å få svineinfluensa var 68 % for røykere mot 47 % for ikke røykere. Det er viktig å påpeke at dette ikke sier hvor stor sjanse det er for at du får svineinfluensa, men kun hva sjansen var i dette tilfellet. Poenget er at sjansen er større for røykere enn ikke røykere.

Det er ikke bare i Norge det forskes på hvor mange leveår man mister ved å røyke. I følge en undersøkelse vist til i Wikipedia mister man 14,5 år og i følge tobaccoatlas.org mister man 15 år. Blandt ungdom hører jeg fra tid til annen argumentet om at “det er å dø tidlig, enn å være syk og gammel“. Det blir et dårlig argument her. For når man dør av røykerelaterte årsaker så er man gjerne like syk som de som dør 20 år senere.

Røyking på verdensbasis
Av menn er det 35 % i industriland og 50 % i utviklingsland som røyker. Av kvinner er det 22 % i industriland og 9 % i utviklingsland som røyker. Totalt er det 1, 25 milliarder mennesker som røyker. Afghanistan (82 %), Yemen (77 %) og Russland (70 %) er de landene som har flest mannlige røykere. I Norge er tallet 33 %.

1 av 10 dødsfall på verdensbasis skyldes i dag røyking. Samtidig koster behandlingen av sykdommer relatert til røyking 3 000 milliarder kroner årlig. I 2010 kommer 6 millioner mennesker til å dø av røyking og 200 000 av passiv røyking.  Til sammenligning dør ca. 2,8 millioner av AIDS.

Slutte å røyke?
Om man trenger hjelp til å slutte å røyke kan man ringe røyketelefonen på tlf. 800 400 85 gratis. Det finnes også mange bøker som kan hjelpe deg å slutte å røyke. Den mest kjente er Endelig ikke-røyker av Allen Carr. Ellers finnes også bøkene 101 måter å slutte å røyke på, Nikotintrikset, Slutt å røyke og Nøkkelen til å slutte å røyke.

Er kosen og gleden ved røyking verdt mindre tid med barn og barnebarn (11 tapte leveår)? – Legg inn din kommentar!

Media: vg tv2 tv2 vg tv2 vl vg

Be Sociable, Share!

16 thoughts on “Hvor mange år av livet mister jeg ved å røyke?”

 1. I am going to be a little pain in the butt and “spam” your blog again ;)
  Er kosen og gleden ved røyking verdt mindre tid med barn og barnebarn (11 tapte leveår)?

  I would say it depends.First, not everyone has children and grand-children. Second, some who have, dont find it that wonderful. Not all family are close and happy..

  I live close to one of those so-called “gamlehjem”.. Do I want to live that old ? no. They dont look that happy to me. Those extra 11 years suddently are not so tempting.
  And what is next ? We live in hysterical and hypocondriac times..
  You cannot open a newspaper without reading a new study that informs you that : smoke is dangerous (ok, we got it) meat is dangerous, fat is dangerous, sugar is dangerous, too many vitamins are not good, but too little is bad too.. drink a bit.. but not a lot ! oh wait.. no dont drink at all ! on second thoughts .. yes, you can drink a bit but only red wine..
  see my point ?
  In the end.. I dont care. Its very probable that I will die earlier than most. So what ? What will I miss ? the nice hjelpepleier of the “gamlehjem” ? the weekly bingo ?
  It is up to each really. And in the end, we all die. What is 11 years more or less ? for me nothing..

 2. Det er svært få som havner på sykehjem før de er 70 år. Røyking reduserer sjansen for å fylle 70 år dramatisk. De 11 tapte leveårene er kun for dem som dør av røyking før de fyller 70, så i realiteten er nok tallet høyre.

  Det er fort gjort å havne i fellen å tenke at det er årene man er hjelpeløs man mister ved å røyke. Dette er ikke riktig. Man blir i mange tilfeller like syk og hjelpesløs før man dør når man røyker. Forskjellen er at det skjer tidligere.

  1. I know.. but I will tend to agree with Skaldersklål on that one. 11 years is an average. Some will hit right on and die 11 years before their time, some will live to be 90 even if they smoke and some poor unlucky guy will die tomorrow even if he lives an exemplary life. Life tends to be ironic sometimes.. It is kind of a non-stop gamble.
   I have been smoke-free and now I smoke again. Stupid I know. And I am planning on stopping but mainly I must admit because of the cost. Too bad in a way, it is an addiction but it is one of the few things that give me a bit of pleasure in everyday life..

 3. En annen ting er at de 11 årene som opplyses om er gjennomsnittet. Dvs. at noen vil stryke med av hjerteinfarkt i en alder av 45, mens noen vil leve til fylte 90 (med daglig røyking). Forstår argumentet med sykehjemsproblematikken, men det er nå enda slik at en ikke vet hvordan røykingen kommer til å påvirke seg selv og om det kommer til å ta 2 eller 20 år av livet ditt. I tillegg til dødeligheten kommer alle de lidelsene som ikke dreper, men som har en alvorlig impact på livskvalitet, f.eks. kols, hjertesvikt, røykeben m.m. Disse lidelsene medfører fysisk uførhet som igjen kan føre til et pleiebehov som må fylles av enten hjemmesykepleie eller sykehjem. Så, ville faktisk tro at du har en økt sjangse for å få oppleve pleie”problematikken” dersom du røyker.

  Men, skal ikke komme med noen “zealot”-påstander. Har ikke vært røykfri i mer enn halvannen uke, venter til jeg er ferdig med uke tre for jeg kommer med noen riktig bombastiske påstander. :P

 4. Jeg har aldri røykt. Så for meg er det uforståelig at så mange røyker i et samfunn som er så opptatt av trening, slanking, diett og helse generelt. Det skulle være store økonomiske og helsemessige incentiver for å slutte (evt. aldri begynne) å røyke.

  1. Jeg røyker men skal slutte, men ikke akkurat i dag..Noen ganger så skulle jeg ønske at det var ulovlig å selge og kjøpe røyk, men samtidig så er det viktigere å la folk få velge livsstil og bestemme over livene deres selv, vil ikke at staten skal bestemme over alt heller. Da jeg var ung ble det sakt at lungene ble ødelagt for evig og alltid av røyk men nå sier vistnok legene at lungene begynner å heles med en gang du slutter.Så jeg satser på det siste og skal prøve å ta tilbake noen av de 11 årene..kansje allerede til nyttår..igjen

   1. Jeg vil tro at tobakk, slik vi kjenner det i dag, kommer til å bli forbudt om 10 – 20 år.

    Så langt jeg kan forstå rapporten så gjør man varig skade på lungene ved å røyke, selv i svært små mengder. Men man kan rette noe av skaden ved å slutte å røyke. Dess tidligere man slutter å røyke dess mer får man igjen av de “tapte” leveårene.

  2. Jeg hadde en ekstrajobb på et helsestudio før (Spenst/Sats) og så alle de mødrene/alenemødrene som kom for å trene og “trene”.
   De kom ferdig inn i treningsutstyr. De traff noen kjente og gikk ut på utsiden igjen hvor de måtte røyke litt. Hadde de barn var de studd inn i barnerommet.
   Etter å ha røyket litt, var det inn for å trene litt. Det var litt varierende intensitet der. Noen trente skikkelig, mens andre bare hang på senteren.. ganske gjennomsnittlig med andre ord.
   Så skulle de ha pause. De kjøpte imsdal på flaske til 27kr for en halvliter. De kjøpte gjerne også noen energi barer og litt vitamin og treningstilskudd. Så var det ut for å røyke litt, og inn for å tjene litt igjen. Så var det ut for å røyke litt mer og så hente ungen – men først måtte de ha seg en sigg til..
   Det virket bare så mot sin hensikt. De kjøpte vann på flaske og engergibarer, kosttilskudd mm for flere tusen i året, som tross alt har begrenset effekt.. Samtidig som de røyker og som de vet er skadelig.

   De kunne mad andre ord sikkert bare ha drukket vann fra krana, klart seg med vanlig mat og ikke røyket og alikavel vært sunnere.

   Men noe jeg så på et universitet en gang var skikkelig mindblowing..
   De hadde tatt en lang gang og lagt ned ting som brødristere, mixmastere, stavmixere, microbølgeoverne, eggekokere, brødbakemaskiner, DVD spillere, MP3 spillere, TVer, surroundanlegg, vaskemaskiner, tørketromler mm.. altså halve Elkjøp lå her.
   Så hadde de strekt flere rader med farget teip på gulvet lags disse produktene. Den ene viste hvor mange meter med elektronikk man kunne kjøpe for pengene man brukte på 10 røyk om dagen i løpet av et år, så var det 15, 20, 25,30 osv.
   Dette kunne man kjøpe hvert eneste år og så kaste det, for igjen å kjøpe nye neste år. Igjen og igjen… så var det en økonom som hadde satt opp et regnskap hvis et har røyke 20 om dagen hver og et par hvor ingen røykte. Det viste hvordan det ene parer rykket ifra for hvert år som gikk med antall gadgets de kunne få inn i huset sitt. Hvordan de kunne bygge på, betale ned hus og billån raskere, reise på 2 ferier til syden i året mm.. alt for det samme beløpet de andre brukte på sigaretter.
   Da var det faktisk 2 i klassen min som sluttet på dagen.

   Når det gjelder gamlehjem situasjonen så plasserer de folk i 40-50 årene på pleiehjem også hvis de har alvorlig kols for eksempel. Hvis de trenger hjelp mer enn det hjemmesykepleien klarer.
   Jeg er innom et slikt gamlehjem jevnlig i forbindelse med jobben. Når man ser de sitter i rullestol på utsiden av bygget og røyker, mens oksygenflaske står på stativ ved ytterdøra. Ha ha..

 5. Jeg har vært stor røyker selv, om 2,5 20 pakning om dagen kvalifiserer til den tittelen? Jeg sluttet for godt for fem år siden, kan glimtvis savne min gode venn herr sneip, men kommer ALDRI til å begynne igjen. Jeg er så glad jeg er kvitt den forbanna lasten. Jeg hater røyk, og syns alle argumentene til røkerne for IKKE å slutte er teite! Mine foreldre er nå litt over halvveis i livet, ingen røyker, min far sluttet da han ble bestefar for første gang for 15 år siden, han røkte 60 om dagen. De har mistet en del venner de to-tre siste årene, alle stor røykere, alle lungekreft…alle veldig syke de siste årene de levde…
  Når jeg blir diktator skal jeg forby røyk!

  Røyk er mye mer skadelig enn hva folk liker å tro.

  :-)

  1. Ser det samme med mine foreldre. De sluttet vel for en 15-20 år siden. Da hadde faren min fått så røykhoste at han hadde problemer med å sove om natta og de fant ut at de måtte slutte – ellers var det ikke noen vits i å betale ekstra penger til den pensjonsforsikringen de hadde. De ville ikke fått glede av pengene uansett.

   Jeg hater røyk for mine foreldre røykte. De trodde ikke det luktet satan hjemme bare fordi de luften litt. Husker alltid bilturene på svingete vestlandsveier hvor jeg alltid ble bilsyk av å sitte i røyklukta.

   Nå har de som sagt sluttet, men de har mange venner som aldri har sluttet. De har de siste 5-10 årene falt av mer og mer. Det begynte med at ei dame fikk skikkelig røykeben og måtte gå på medisiner og behandling for å forbedre sirkulasjonen. Hun fikk beskjed om å slutte straks også. Neida, hun fortsatte som før og resultatet er at de måtte amputere det ene benet ved kneet. Nå skal hun inn igjen og ta det andre benet. Da blir det stort sett slutt for alle reiser de skulle ha med bobilen regner jeg med.
   Ei anna dame mista mannen når han var knapt 50. Så gikk det noen år, og så fikk hun mer og mer hoste. Når hun var på besøk hostet hun så hun ble lilla i ansiktet, fikk tører i øynene og ble så svimmel at hun måtte sette seg for ikke å besvime. Hun måtte til slutt bytte lunger etter å ha var inn og ut av sykehus for å tappe væske fra lungene. Hun måtte også slutte å røyke for at de nye lungene skulle klare seg fint. Det klarte hun ikke. Hun røykte som før, og de fle delvis frastøtt. Under et år etterpå spadde de henne ned. Når familien var på besøk på sykehuset og i begravelsen hadde de alle røykepauser. Alle barna røyker selv om faren og mora døde av det. Darwinismen i praksis?
   I tillegg til disse to så er det 3-4 damer som er blitt enke for at mannen har tatt kvelden.
   Alle disse folka har lagt inn årene før de var 70. Mange av de før de var 60-65 også.
   Det virker som at frafallet begynner når de runder 62-63 og utover. De har droppet jevnlig den siste tiden.
   Foreldrene mine har faktisk måttet treffe flere nye folk nå, siden mange av barndomsvennene er daua.

   Ikke bare har mange død tidlig, men de har hatt komplikasjoner på sykehuset i forbidelse med operasjoner ala minisk eller prostata mm. Det har grodd dårlig og de har lagt mye lenger enn vanlig.

 6. Jeg er ikke røyker men syntes det skal legges til rette
  for dem.Bestemmer over egne liv.Stortinget har 2 røykerom.

  JILL

 7. Hvis du er kvinne og røker forkorter ikke det livet like mye som om du var født som mann
  Misunnelig herre

 8. Det er skikkelig tungt og slutte og røyke
  men en får bedre hukommelse, bedre konsentrasjonsevne
  mindre angst, mindre deppresjoner, mindre problemer
  og et langt bedre liv, med bedre alt.
  så det er verdt og slutte tror eg =)

 9. Vel, jeg har regnet og forsket ut litt og endelig har jeg funnet det ut!

  Hvis du røyker en sigar eller røyk, så mister du 7,5 eller 10 minutter av livet ditt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge