Festivus, en annerledes høytid!

En høytid som innebærer å samles rundt en aluminiumstang og fortelle venner og naboer hva du har funnet irriterende ved dem det siste året. Deretter prøve man å legge familiens overhode i gulvet. Høres dette  ukjent ut? Ikke? Da er det på tide å bli bedre kjent med høytiden Festivus.

Screenshot fra TV serien "Seinfeld". Frank Constanza med aluminiumstangen som brukes som dekor under høytiden.
Screenshot fra TV serien "Seinfeld". Frank Constanza med aluminiumstangen som brukes som dekor under høytiden.

Festivus er en høytid oppfunnet i moderne tid av Dan O’Keefe, skribent i det amerikanske ukebladet Reader’s Diggest, i 1966. O’Keefes sønn, Daniel var en av skript forfatterne til Tv serien Seinfeld. Høytiden ble for alvor introdusert for verden gjennom episoden “The Strike”, sendt første gang 18.12.97. Frank Costanza forteller i episoden Kramer hvordan han fant opp helligdagen, som et alternativ til den kommersialiserte julen. Dialogen går som følger:

Frank Costanza: Many Christmases ago, I went to buy a doll for my son. I reached for the last one they had, but so did another man. As I rained blows upon him, I realized there had to be another way.

Cosmo Kramer: What happened to the doll?

Frank Costanza: It was destroyed. But out of that a new holiday was born: a Festivus for the rest of us!

Festivus feires normalt 23. desember, men også andre tidspunkt fra desember – mai kan brukes. Festen starter ved at man inntar et måltid sammen, umiddelbart etter måltidet starter “Airing of Grievances”, hvor hver deltaker forteller hverandre hvordan den enkelte har skuffet dem det siste året. Deretter følger “Feats of Strength” som går ut på å legge husholdningens overhode i bakken.

Mange har blitt inspirert av denne ideen og Festivus blir når feiret på ulike måter rundt om i verden. Man kan få kjøpt egne bøker med mer bakgrunnsinformasjon og forslag til hvordan dagen bør feires, f.eks. Festivus: The Holiday for the Rest of Us av Allen Salkin og Jerry Stiller (som spiller Frank Costanza i Seinfeld).

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge