Byggeforskrifter for pepperkakehus

SINTEF Byggforsk har utarbeidet detaljerte byggforeskrifter for oppføring av pepperkakehus. Av de 200 000 pepperkakehusene som årlig oppføres i Norge oppfyller kun 3 av 10 forskriftene. “Etter at pepperkakehuset er oppført, oppdager mange svakheter som det er vanskelig og tidkrevende å utbedre. Dette kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt tidsskjema i ukene før jul. Bakingen blir en hengemyr“, sier forskningssjef Kim Robert Lisø ved SINTEF Byggforsk til Aftenposten.

Foto: ian123, sxv.hu
Foto: ian123, sxv.hu

Nyere forskning viser at svært mange pepperkakehuseiere ender opp med bygg som ikke oppfyller kravene. I tillegg er det en god del som opplever klager, eller i verste fall at man ikke får spist huset. Naboklager har også forekommet. Vanlige feil er steinharde byggematerialer, dårlig isolerte vegger og tak, feil bindemiddel, melis- og vannskader. I ekstreme tilfeller kan man risikere at hele huset rett og slett faller fra hverandre ved første gangs bruk.” skriver forskning.no

SINTEF kommer med svært konkrete råd;

For å lette saksgangen bør alt verktøy ses nøye over før arbeidet begynner. Alle ingredienser samles på arbeidsbenken i riktig  bruksrekkefølge. Materialenes sammensetning og sammenføyningenes holdbarhet må være slik at bygget tåler de dynamiske belastninger det vil bli utsatt for (fingertrykk, avriving av takstein (no-stop), skjødesløs flytting fra spisebord til tilfeldig horisontale flater)”.

Last ned hele byggforeskriften her, spiselige byggverk, pepperkakehus.

Til tross for å ha oppført en del pepperkakehus opp igjennom årene så gjør vi de vanlige feilene i familien vår også, og vi kommer neppe særlig langt i VG’s kåring av beste pepperkakehus. Særlig slurves det når det gjelder sammenføyningenes holdbarhet og belastningsevne.

Media: vg vg tv2

Be Sociable, Share!

8 thoughts on “Byggeforskrifter for pepperkakehus”

 1. Det heter vel egentlig byggeforskrifter..? Siden Sintef fastslår at pepperkakehusbygging bør utføres med nøyaktighet, burde det vel også gjelde stavingen:-D

 2. Etter å ha laget pepperkakehus på slump og måfå med varierende hell i en årrekke gikk vi for en fire fem juler siden over til å kjøpe ferdige pepperkakehusbyggesett, hvor alle husets deler kommer i ferdig lagede moduler. Til tross for noe problemer med den fordømrade sammenføyningsmassen, også kjent som knekk,fant vi byggesettene svært praktiske,enkle og ikke minst effektive i bruk. Dessuten er de relativt billige. Vi fant også ut at man ved hjelp av enkle grep lett kan bygge de mest fantastiske pepperkakepalass -bare man har tykk nok hud på fingrene til å tåle påkjenningen av gjentatte brannskader over lang tid som en følge av for varm knekk samt lommebok feit nok til kjøpe maange byggesett.
  Kanskje vi skulle visst om byggeforeskriften til Sintef tidligere?

  SV:Tidlig krøkes som god krok skal bli er det vel et ordtak som heter om jeg ikke husker helt feil…og det er det nok mye sant i. Det er MYE man kan finne på med sammen med en ettåring. Lille baby på 6 mnd er med på ALT vi gjør, enten som tilskuer på arm eller i sin vippestol.

  Oi, dette ble et langt svar… :-/
  .-= Frustrerte Heidi sin siste blogpost er .. Luke 5 i årets julekalender er åpen =-.

 3. Hvorfor bruke tid og krefter på noe så kategorisk ustødig som pepperkakehus? Når man istedenfor kan få (nesten) samme utseende og mye bedre stabilitet med hvit sikaflex og sponplate :P

 4. Mitt pepperkakehus hang sammen på lykke og fromme. Eller svidd sukker som det egentlig er. Når min datter i tillegg fyller det med godteri i tre lag, alt festet med en betydelig mengde melis, er det klart det blir en smule “sidrygget”. Jeg ser med stor glede på neste år, da jeg skal vise til forskriftene når min da 3 år gamle datter prøver seg på flerlagstrikset. Takk!
  .-= Katrine sin siste blogpost er .. Artenes opprinnelse =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge