Ta kontroll over din egen økonomi!

En stor andel av rike mennesker holder regnskap med sin personlige økonomi og lager budsjett. Det er det få vanlige nordmenn som gjør. Jeg har hørt noen si at de ikke ønsker å lage et personlig budsjett fordi de er redd for at det skal bli mindre penger til ting de ønsker å gjøre. Eller at det tar alt for mye tid å holde oversikten. Må du bruke mindre penger om du lager budsjett? Lær hvordan du tar kontroll over din egen økonomi med mindre enn en times jobb hver mnd.

Foto: Stig-Espen Soleng, sxc.hu

Budsjettet du lager er ikke ment å være “i veien” for deg. Det er fortsatt dine penger du forvalter. Budsjettet skal synliggjøre for deg hvordan du bruker pengene og hjelpe deg til å bruke de slik du egentlig ønsker. Du bør sette deg mål med økonomien din. Hvordan ønsker du at din økonomiske situasjon skal være om 1 år? 5 år? 10 år? Når du lager budsjettet ditt så ha målene dine i bakhodet. Om målet er å ha nok egenkapital til å kjøpe eget hus / leilighet om 2 år, så må du planlegge en stor andel mnd. sparing fremmover.

Steg 1
Det første du trenger å gjøre er å få en oversikt over hva du bruker penger på. De fleste nordmenn bruker kort når de handler og betaler regninger i nettbanken. Dette gjør det enklere å holde oversikten. Du trenger da ikke ta vare på kvitteringer for kjøpene du gjør med mindre du betaler noe kontant. Registrer så utgiftene og inntektene dine. Dette kan du gjøre i et regneark du lager selv, i et oppsett noen andre har laget, eller i en notatbok. Bruker du programmet du laster ned fra personligbudsjett.no bruker du minimalt med tid på å holde oversikten.

Steg 2
Når du har registrert dine transaksjoner (utgifter og inntekter) i noen måneder vil du få et bilde av hva du bruker pengene på i dag. Jeg kan nesten garantere deg at du blir overrasket, særlig over hvor mye penger man egentlig bruker på ting man i utgangspunktet trodde kostet lommerusk.

Steg 3
Sett opp noen mål på hvordan du ønsker å bruke pengene dine. Hvor mye vil du spare hver mnd? Hvor stor buffer skal du ha på konto? Hvordan stemmer målene dine med virkeligheten i steg 2? Hvilke utgifter må du redusere for å nå målene dine? Effektiviser måten du handler på og lag en plan for hvordan du kan betale ned den dyreste gjelden din raskest mulig.

Steg 4
Fortsett å registrer dine utgifter og inntekter og overvåk om forbruket ditt hver mnd. er slik du ønsker. Bruker du budsjettet du kan laste ned fra personligbudsjett.no vil tallene bli presentert på en enkel måte i mange fine statistikker. Automatiser sparingen din. Legg inn automatiske trekk for nedbetaling av lån, BSU sparing, fondssparing osv i nettbanken din hver mnd samme dag som lønningen kommer. Det er for mange enklere å la være å bruke pengene om de ikke er tilgjengelig på Visa kortet.

Last ned gratis fra personligbudsjett.no og sett i gang. Lykke til!

Har du noen gang prøvd å lage budsjett? – Legg igjen en kommentar!

Media: vg vg

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “Ta kontroll over din egen økonomi!”

  1. Da jeg for et år siden gikk fra sykepenger (240 000/år) til minstesats rehabiliteringspenger (140 000/år) ble det helt nødvendig å legge om økonomien. Siden da har jeg hatt et fast budsjett, og bortsett fra de første to mnd synes jeg ikke det er noe ekstra arbeid. Jeg har betydelig større buffer på konto også.
    Utrolig hvor man egentlig bruker penger, når man ser nøyere etter!

    Flott side du har!

    1. Takk for skryt.

      Det er ikke så mye som skal til for å få oversikt over økonomien. Har man lite penger så er det en nødvendighet. Har man derimot romslig økonomi så tenker man kanskje at man ikke trenger å lage budsjett eller holde oversikten. Faren er da at får mye mindre ut av pengene man har enn man ville fått om man brukte minimalt med tid på å planlegge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge