Nedgradert fra ‘pappa’ til ‘fornavn’ – krise?

Min datter på 1,5 år har nå startet med å tiltale meg med fornavn i stedet for ‘pappa‘. Jenta har sin egen versjon av hermeleken og skal gjøre og si det samme som det voksen gjør og sier. Det er da gjerne ikke så rart når alle andre tiltaler meg med fornavn. Nå har jeg dog registrert at noen mener at burde sees på som en krise av dimensjoner og føre til søvnløse netter i fleng. 

Jeg har forståelse for at det gjerne kan være sårt for fedre som ikke bor sammen med barnet sitt at barnet ikke kaller en pappa, og/ eller kaller mors nye samboer for pappa. Dette er dog et “problem” som en som voksen må løse i forhold til seg selv, ikke at det er noe galt med barnet. Eksempler på fedre som skyver problemet over på barnet kan man f.eks lese om her. Dette er selvfølgelig ikke optimalt og kan tenkes å føre til mange negative konsekvenser senere i livet.

Jeg leste et notat fra den amerikanske psykologen Gerald Deskin som i korte trekk mener at barn ikke bør tiltale foreldrene sine med deres fornavn av den grunn at barnet da ikke lærer sin plass i samfunnet. Dette vil videre føre til at barnet ikke respekterer autoriteter. Manglende respekt for autoriteter vet vi igjen fører en inn på en bratt nedoverbakke mot avgrunnen…

Parents need to clarify very early in a child’s life that their role is different from that of their friends, even though the relationship often can be “friendly.” It is not just a matter of formality, but a respect for each other’s roles. In a good way, children need to be taught to respect their parents’ roles as care givers and authority figures in a quite different way than they relate to friends.

Jeg har ikke funnet en eneste undersøkelse eller seriøs forskning som tilsier en slik årsakssammenheng. Det er dog mange som mener at barn bør tiltale sine foreldre med tittel (mor /far) og andre voksne med tittel eller etternavn. Jeg mistenker dette for å være lengsel etter den rådende etiketten på 50 tallet. Ikke at det er en årsakssammenheng mellom hvilke barn som vokser opp til å bli narkolanger og hvilke som blir leger.

En blogger peker på at det å bli tiltalt med fornavn indikerer at man både er far og venn. Det kan være et poeng. Mange påpeker også at det er en naturlig del av barnets utvikling. Jeg sover godt om natta.

Hva mener du? – Legg igjen en kommentar!

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “Nedgradert fra ‘pappa’ til ‘fornavn’ – krise?”

  1. Personlig synes jeg at barn skal kalle sine foreldre for mamma og pappa, ev. mor og far eller andre varianter. Mine fettere kalte sine foreldre ved navn, noe jeg husker jeg syntes var rart. men nå skal det sies at min tante har hatt mye rart fore seg opp igjennom årene.

    Nå har jeg nettopp kommet hjem fra påskeferie med familie, min nevø på 3 år (og hans søstre) bruker mamma og pappa, men når ingen av de voksne “hører” så kommer gjerne navnet ropendes ganske så høyt, mens vi voksne sitter og små-ler av de små som i fortvilelsen over å ikke få kontakt med mamma eller pappa gjør et forsøk på å rope på dem med navn.

    Tror alle bran har en periode hvor de kaller sine foreldre ved navn, mine barn har og gjort det uten at jeg har tenkt noe særlig over det. Idag er det mamma det går i og det er det jeg trives med.
    .-= Line sin siste blogpost er .. En stille 2.påskedag =-.

    1. Er enig i at det mest “ryddige” er mamma / pappa. Når jeg var barn selv synes jeg også det var rart når andre barn kalte sine foreldre med fornavn. Jeg har observert at dette er mer vanlig hos enebarn, enn når det er flere søsken. Kanskje det ikke er tilfeldig?

  2. Jeg har så lenge jeg kan huske tiltalt mine foreldre med fornavn, min lillebror også av en eller annen grunn. Både han og jeg ressonerte visst på samme måte som deg. “Men, andre kaller deg jo “Ola”, hvorfor skal ikke jeg.” Noen barn gjør det, de fleste ikke. Syntes dette får være opp til barnet om det vil si pappa eller “Ola”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge