Category Archives: Samfunn

Ny norsk ressurs om MLM lansert!

Et ny, ikke kommersiell, norsk nettsted som tilbyr fakta om nettverksmakredsføring (MLM) er nå lansert. Det kan ofte være vanskelig å finne nøytral informasjon om MLM som konsept eller et spesifikt selskap da nettet oversvømmes med MLM distributører bevæpnet med glansbildeaktig markedsføringsmateriell og brukerhistorier. Nettsider som analyserer MLM bransjen og de enkelte selskapene uten å ha noen egeninteresse i dette er derfor sårt tiltrengt.

Forfatteren sier selv om nettstedet:

Konseptet er utelukkende kommet i stand ut fra ønsket om å gi norske forbrukere en mulighet til å erverve seg virkelighetsorientert kunnskap som et alternativ til illusjonismen og forførelsen som internett daglig forsøples med av personer med uedle hensikter.

Nettstedet 4brooker – Gratis guide til å unngå å bli lurt! inneholder allerede flere artikler som kan være aktuelle for lesere av 10min.no:

MLM-bransjens paradokser

Faseforskyvning og pyramider

Kyäni og helsepåstander

MLM eller lotto?

Hvem tiltrekkes av MLM og pyramidespill?

Hva tjener en MLM-distributør?

Kyani – helserevolusjon eller pyramidebløff?

I strømmen av nettverksselskaper som gjør seg fete for det norske MLM-markedet, er det langt mellom dem som etablerer seg med store nettverk av distributører. De aller fleste faller til jorden uten nevneverdig utbredelse, mens noen få klarer å etablere seg. Blant de sistnevnte er Kyäni som i løpet av knappe tre år har rekruttert nærmere 3 000 nordmenn som distributører av sine produkter.

Så hva er det revolusjonerende med Kyäni som har gitt dem en slik suksess på det norske markedet og enda større i Sverige? Er det rett og slett et fantastisk helsefremmende produkt som markedet aldri tidligere har sett og som nordmenn higer etter å kjøpe for å forbedre sin helse? Eller er det en et klassisk tilfelle av et overpriset kosttilskudd markedsført som gjennom et pyramidelignende system med overdrevne påstander som ikke kan dokumenteres vitenskapelig? Continue reading Kyani – helserevolusjon eller pyramidebløff?

40 MLM myter du må forstå før du begynner med MLM

MLM står for Multi-level Marketing, men flertallet av de selskapene som påberoper seg denne forretningsformen driver snarere med Multi-level Recruitment, altså verving av nye distributører er langt viktigere enn salg av varer eller tjenester til sluttkunder. En slik forretningsdrift er ensbetydende med at selskapet opptrer som et pyramidespill, hvilket er ulovlig etter de fleste vestlige landslovgiving.

Foto: Virag Vig, sxc.hu

For å unngå myndighetenes lupe er det viktig å pakke konseptene godt inn i rammer som tilsynelatende legitimerer virksomheten, og for å komme ubehagelig kritikk i forkjøpet er det etablert en lang rekke myter som tilslører fakta om MLM. Det skal nevnes at fakta som her er gjengitt gjelder det jevne MLM-selskap, og det finnes noen få selskap som har klart å anvende forretningsformen MLM slik den er tiltenkt, nemlig å selge produkter til sluttkunder via selvstendige distributører. Blant disse er tilsynelatende Tupperware og Vorwerk. Det overveldende flertall av MLM-selskaper har imidlertid hovedfokus på verving, og produktomsetning er sekundært. Continue reading 40 MLM myter du må forstå før du begynner med MLM

Hvor mye bør en førskolelærer tjene? 7 ganger mer enn i dag?

Foto: Christa Richert, sxc.hu

I en studie nylig utført i USA har forskeren Ray Chetty brukt økonomisk teori for å regne ut hvor mye en god førskolelærer bør tjene. Bakgrunnen for studie er at man har prøvd å finne ut hvor mye høyere fremtidig  inntekt barna vil ha om de har en god førskolelærer i forhold til en gjennomsnittlig en. Studiet viste at en svært god føreskolelærer bør tjene 320 000 $, tilsvarende ca, 2 millioner norske kroner i året.

Continue reading Hvor mye bør en førskolelærer tjene? 7 ganger mer enn i dag?

Acai, supermat, antioksidanter og lureri

Acaibær. Foto: Ronaldo Salame, sxc.hu

Kort fortalt: Les om den nye trenden innen helsekost, hvorfor du klarer deg uten, og om produsenter som melker godtroende forbrukere.

Açaíbæret er en steinfrukt, på størrelse med små moreller, som vokser vilt i Amazonas i Brasil. Indianerne i regnskogen har tradisjonelt brukt bæret som en viktig del av sitt kosthold p.g.a. det høye næringsinnholdet. De siste årene har bæret blitt populært som helsekost i USA. Særlig etter at Oprah Winfrey omtalte bæret som “supermat“, blant annet på bakgrunn av det høye innhold av antioksidanter. I USA er bæret en viktig del av juicen som MLM konseptet MonaVie selger. Daglig inntak av denne juicen skal i følge tilhengerne kunne forebygge og kurere en rekke lidelser. I Norge har produkter med acaibæret først nylig kommet på markedet og fått omtale av media. Bør du grave dypt i lommene for å få tak i dette eksotiske bæret, eller kan du oppnå samme nytten med å spise langt billigere frukt?

Continue reading Acai, supermat, antioksidanter og lureri

Nedgradert fra ‘pappa’ til ‘fornavn’ – krise?

Min datter på 1,5 år har nå startet med å tiltale meg med fornavn i stedet for ‘pappa‘. Jenta har sin egen versjon av hermeleken og skal gjøre og si det samme som det voksen gjør og sier. Det er da gjerne ikke så rart når alle andre tiltaler meg med fornavn. Nå har jeg dog registrert at noen mener at burde sees på som en krise av dimensjoner og føre til søvnløse netter i fleng. 

Continue reading Nedgradert fra ‘pappa’ til ‘fornavn’ – krise?

Hvor stor er risikoen for spontanabort?

Foster i 8. svangerskapsuke. Foto: Lunar caustic

Når graviditeten blir avbrutt gjennom spontanabort sitter foreldrene ofte igjen med en vond følelse og mange spørsmål. Årsaken til at nettopp du opplevde en spontanabort forblir i de fleste tilfeller ikke oppklart. Fra helsepersonell og familiemedlemmer får man gjerne høre at spontanabort er noe nesten alle kvinner opplever gjennom livet.  Er det egentlig slik at nesten alle kvinner opplever dette og finnes det noen faktorer som øker risikoen for spontanabort?

Continue reading Hvor stor er risikoen for spontanabort?

Hva er det beste alternativet til svineinfluensavaksinen?

Svært mange har vert skeptisk til å ta svineinfluensavaksinen. Flere blogger og nettsider har advart mot fremtidige bivirkninger og at vaksineprodusenten har fraskrevet seg alt ansvar fra evt. søksmål i ettertid. Vaksineaksjonen.no har gått i fakkeltog mot vaksinen, andre har nøyd seg med å være avventende. Mange mener at media har hauset opp faren med den nye influensaen og mener det er liten sjanse for å bli alvorlig syk. Det finnes flere produkter som reklamerer for å være et alternativ til vaksinen. Er det sannsynlig at noen av disse virker, og i så tilfelle, hvilke er best?  Continue reading Hva er det beste alternativet til svineinfluensavaksinen?